Filmes jövő

Filmes Jövő: A látványtervezés szerepe a rövidfilmekben („A” terem)

Közreműködik: Jette Lehmann, látványtervező

Moderátor: Flaisz Vanda, rendező-dramaturg, az ATAFF program koordinátora

Időpont: október 18. péntek 10 óra

A Filmes Jövő program egy izgalmas platform, ahol fiatal pályakezdő vagy filmes egyetemista hallgatók rövidfilmjeit mutatjuk be. A projekt célja, hogy megismerjük és beszélgetést indítsunk el a rövidfilmezés kreatív útkereséséről, idén kiemelt figyelmet szentelve a látványtervezésre.

Vajon hogyan formálják a magyar rövidfilmesek vizuális világukat a látványtervezés eszközeivel, és milyen kreatív megoldásokkal lépnek túl a költségvetési korlátokon? Feltárjuk, miként erősíti a látvány a filmek történetét, és hogy az alkotók milyen módon működnek együtt látványtervezőkkel, hogy a rendelkezésükre álló erőforrásokból a lehető legjobbat hozzák ki.

Filmes jövő

Kapás Albert Tibor - Éhség 13’

Operatőr: Papp Máté

Látvány és jelmeztervező: Király Betti

Tenger és Aida, egy 30 év körüli pár, a félresikerült nyaralás után, feszült hangulatban térnek haza. A rádióban felcsendülő zene Tengert egy gyermekkori emlékére emlékezteti, amikor barátjával zsemlét lopott egy kis pékségből. Aida úgy dönt, hogy Tengernek ismét el kell lopnia valamit, hogy újra felfedezze önmagát, de ezúttal vele.

A kisfilm Murakami Haruki A második támadás egy pékség ellen című novelláján alapul.

Horváth Kolos Xavér- harmatos barackfavirággal szeretnélek ébreszteni 20’

Operatőr: Gergely Marcell

Látványtervező: Zámbori Cintia

Emlékek egy házasságból...

Chilton Flóra - Nefelejcs 20’

Operatőr: Hejüsz Betti

Berendező: Gajdics M. Dominika

Egy kora nyári délután Ilona elindul otthonról, hogy virágot vigyen szeretett férje sírjára negyvenhetedik házassági évfordulójuk alkalmából. Azonban az idős korral fellépő demenciája miatt, egyre inkább elveszik a nyüzsgő nagyvárosban.

Az útja során különféle emberekkel hozza össze őt a sors...

Perecz Sára - Kamra 13’

Operatőr: Papp M. Bori

Látványtervező: Csoma Gabriella

Lotti (25) részegen ér haza hajnalban. A barátja Karcsi (29) néma elutasítással fogadja. Lotti a szüleiről és a gyerekkoráról álmodik. Másnap a pár készülődik, hiszen Karcsi szüleit várják vendégségbe. Lottira újra és újra rátörnek az emlékképek arról a napról, amiről álmodott. Elkészülnek mindennel, egy pillanatra úgy tűnik, a dolgok rendben vannak. Karcsi szülei csengetnek. Lotti pár percre egyedül marad.

Karcsi nyomasztó elvárásai maguk alá temetik. A kiutat pedig az apja múltbeli rossz mintái adják. Elbújik mindenki elől a kamrába, és meghúz egy üveg vörösbort.